Fase 1: LED verlichting en hoofdveld ingezaaid

28 juli 2020 Nieuws

Half juni zijn ze aan het project LED verlichting begonnen. Terwijl er al druk aan de renovatie van het hoofdveld werd gewerkt. Deze week zijn de laatste werkzaamheden afgerond. Het resultaat: LED verlichting rond alle velden en een ingezaaid hoofdveld.

LED verlichting

Het realiseren van het project LED verlichting is uitgevoerd door Sportstroom. Net als alle andere sportclubs in de gemeente zijn we ook – in het kader van duurzaamheid – overgestapt op LED. Met hulp en door initiatief van de gemeente en met overheidssubsidie hebben we dit mogelijk kunnen maken.

 

Wat is er mogelijk gemaakt?

Rond het hoofdveld zijn 6 nieuwe masten (12 armaturen) geplaatst. Het trainingsveld had 6 bestaande masten en ook voor het pupillenveld hadden we nog 2 masten. Op alle masten zijn nieuwe armaturen gekomen. Ook beschikken we over een bedieningssysteem om zelf de standen van het licht in te stellen.

Lichtmeting

De sterkte van het licht verschilt per activiteit:

Training 75 lux*                                                                                           

Oefen/inhaalwedstrijden 120 lux                                                                

Competitie/beker 200 lux

De lichtnormen zijn vastgesteld door de voetbalbond en onze vereniging dient hieraan te voldoen. Voor het voorkomen van lichthinder zijn er zogenaamde lichtkapjes geplaatst.

Met de realisatie van LED verlichting en het inzaaien van het hoofdveld is fase 1 van de projecten in grote lijnen klaar. Het veld moeten ze nog uitzetten. De werkzaamheden voor toegankelijkheid voor gehandicapten zijn in volle gang. Dit jaar zal er ook een begin gemaakt worden aan fase 2. Daarover later meer.

*Lux is een eenheid van lichtsterkte. De hoeveelheid lux zegt hoeveel licht (lumen) er op een bepaald oppervlak terecht komt. Daarmee is het wellicht de meest veelzeggende eenheid. Door overheden en andere instanties worden wensen op het gebied van licht het meest uitgedrukt in de hoeveel licht in lux die nodig is op een bepaalde plek. Voor een kantoor werkplek wordt bijvoorbeeld 500 lux als verlichtingsnorm gehanteerd.