Interview Harjo met Hoogeveen TV

15 juni 2020 Nieuws

Een uitgebreid interview van onze nieuwe trainer dat hij deed met Hoogeveen TV.

Nieuwe VCG-trainer Harjo van der Valle: “Met positiviteit spelers beter maken”

GEESBRUG – “VCG pakte door. Ik kan er werken met een jonge, gemotiveerde selectie en een bestuur dat openstaat voor nieuwe ideeën en ontwikkelingen. Voor mij alle reden om mijn trainersloopbaan in Geesbrug een vervolg te geven.” Het zijn de woorden van de 38-jarige Harjo van der Valle. De inwoner van Borger volgt Berry Beuker op, die komend seizoen actief is als trainer van de reserves van derdedivisionist Staphorst.

Bij het zien van de vacature reageerde Van der Valle niet meteen. “De twijfel zat ‘m in eerste instantie in de afstand tussen Geesbrug en mijn woonplaats Borger. Uiteindelijk kwam er een telefoontje van Willem Post of ik op gesprek wilde komen. Daar stond ik zeker voor open. Het gesprek verliep zeer plezierig en ik kreeg meteen een goed gevoel bij de club.”

Tot nu toe is zijn korte trainersloopbaan er één met vallen en opstaan. “Ik ben begonnen bij EEC. Daar was ik speler/trainer en heb ik mijn TC2-diploma gehaald. Vervolgens wil je graag de stap hogerop maken en dat kon bij Twedo in de derde klasse. Daar zijn we na anderhalf jaar vroegtijdig uit elkaar gegaan. Toch zie ik niet om in wrok. Achteraf is de stap van de vijfde naar de derde klasse misschien wel een te grote stap geweest. Ik heb daar in het begin ongetwijfeld wat verkeerde keuzes gemaakt, maar heb er wel ontzettend veel geleerd. Buiten het veld had ik een prima contact met het bestuur en de spelers. Op het veld ging het tijdens de trainingen en wedstrijden echter niet zoals ik en de spelers wilden. We zijn vervolgens eerlijk tegen elkaar geweest en de conclusie was dat we beter afscheid konden nemen. Dat was het voor mij en de club beter. Het is goed dat dit op deze manier is gegaan. De voetbalwereld is klein en je komt elkaar altijd weer tegen.”

Persoonlijke ontwikkeling

Het is duidelijk dat Van der Valle in de spiegel kijkt en ook veel met zijn persoonlijke ontwikkeling bezig is. Zo liet hij zich al eens bijpraten door oud-klasgenoot en leeftijdsgenoot Nico Haak, die trainer is bij hoofdklasser Hoogeveen. Positief coachen staat bij hem centraal. “Ik probeer vooral de positieve aandachtspunten uit wedstrijden en trainingen te halen en van daaruit verder werken. Dat positieve zit ook in mijn karakter. Je zult mij dan ook niet langs de kant of in de kleedkamer zien schreeuwen. Natuurlijk is dat lastig als je een paar wedstrijden achter elkaar verliest, maar ik ben ervan overtuigt dat je met positiviteit spelers beter kunt maken.”

VCG is in ieder geval een open boek. “Ik heb de jongens nog niet zien voetballen en voor mij is het dus allemaal nieuw. Dat is voor de spelers en mij misschien ook wel goed. Wat ik wel heb gehoord, is dat ik een voetballende ploeg tot mijn beschikking heb die het niet alleen van werklust moet hebben. Dat is een mooi uitgangspunt om verder te bouwen. Hopelijk kunnen we bovenin meespelen in de vijfde klasse en misschien wel ruiken aan een niveautje hoger.”

Tekst + foto: Gerjo Stegeman

Volledig interview zien? Klik op de link hieronder.

https://www.youtube.com/watch?v=Kk_Z2DiryO4