VCG: kleine club met sportieve en duurzame ambities

12 oktober 2017 Nieuws

Doordeweeks wordt er getraind, zaterdag is de wedstrijddag. Tussendoor worden er verschillende andere activiteiten georganiseerd. De kachel van het sportcomplex moet maar gewoon branden. Het geldt voor veel sportverenigingen. De kantine is bijna elke dag geopend waar koelkasten 24 uur per dag koelen en het koffiezetapparaat vanaf 18:00 uur weer staat te pruttelen. En dan nog maar te zwijgen over de kleedkamers met douches die elke dag verwarmd moeten worden.

Voetbalclub Geesbrug heeft dit seizoen het roer helemaal omgegooid. De voetbalclub die dit seizoen, na drie seizoenen in de reserveklasse te hebben gespeeld, voor het eerst weer deel uitmaakt van de vijfde klasse KNVB, gaat verduurzamen.

De verbouwing aan de kantine is het eerste wat opvalt zodra men het sportcomplex van VCG betreedt. Een nieuwe vloer, nieuwe bar en LED-verlichting in het plafond maakt allemaal deel uit van de kleine metamorfose van de club.

Zonnepanelen met behulp van een lening

Wat minder opvalt zijn de 32 zonnepanelen die op het dak van de kantine liggen. Volgens Reinder Schonewille, voorzitter van VCG, was het een flinke investering. Reinder: a�?We hebben een tijd geleden al gekeken naar de mogelijkheden. Mede dankzij behulp van SportDrenthe was het mogelijk om een lening aan te vragen. Met deze lening en een aardige spaarpot was het mogelijk om deze investering te doena�?. Met de zonnepanelen gaat de club de energiekosten flink terugdringen. a�?In overleg hebben we gekeken waar we op kunnen besparen.

 

Zo zijn er nieuwe energiezuinige koelkasten en vrieskisten aangeschaft en is de verlichting in de kleedkamers voorzien van sensoren.

 

Waarin een kleine club groot kan zijn

Er zijn inmiddels al een aantal sportverenigingen in Drenthe actief op het gebied van duurzaamheid. Het bijzondere aan de verduurzaming bij VCG is dat het een kleine vereniging is in een klein dorp. Voetbalclub Geesbrug telt slechts 140 leden. Juist daarom is het zo knap dat de vereniging deze veranderingen doorvoert en hiermee voorloopt op veel andere sportverenigingen in de regio. Reinder: a�?Dit seizoen voetballen we weer in de vijfde klasse en hebben we de sportieve ambitie om te handhaven. Daarnaast hopen we dat er meer toeschouwers komen. Deze toeschouwers willen we meer comfort bieden in de kantinea�?.

Toekomstplannen

Rondom het sportcomplex van VCG zijn er volgens Reinder nog genoeg zaken dat opgeknapt kan worden. Zo wil VCG graag een overkapping over de entree en het hekwerk rondom de velden moet vernieuwd worden. Wat betreft het verder verduurzamen van de vereniging staat de verlichting van het hoofdveld op het programma. De huidige lichtmasten zijn voorzien van halogeen lampen en zijn flinke energieslurpers. Ter zijner tijd kunnen deze lichten vervangen worden door energiezuinige LED-verlichting. Wanneer dit vervangen wordt is volgens Reinder nog niet bekend, maar het staat in ieder geval al op de agenda.